Neked senki nem mondta, hogy az élet ilyen kacifántos lesz a húszas éveidben? Akkor majd én...

Életkezdési Válság

Életkezdési Válság

Időzítés,a hosszú távú párkapcsolat titka

Miért fontos, hogy minden klappoljon egy bimbózó románc elején?

2020. április 18. - reginaszentgroti

Mert ha a kémia megvan, akkor már csak egy dolognak kell stimmelnie: az időzítésnek.

- Így jártam anyátokkal

Érdekes, mert van egy elképzelésem a szerelemről, egy elmélet, amiben hiszek. Az én életemre mégsem igaz ez, mert minden nehézségével együtt, én úgy érzem, nekem roppant könnyű volt eddig az utam. Hogy én vagyok az a szerencsés, a fehér holló a feketék között. De ez csak vak szerencse, amiért hálás vagyok.

Mégis úgy gondolom, hogy a több millió emberből nem csak egy valaki van, aki tökéletesen illik hozzánk. Abban hiszek, hogy létezik a párunkon kívül más potenciális jelölt is, akivel harmonikus, boldog párkapcsolatban tudnánk élni, ha úgy hozná a sors. Sokszor mégis tényleg egyetlen hajszálon múlik az egész, egy apró, fikarcnyi részleten: hogy mikor találkozik két ember.

6_signs_your_marriage_will_last_a_lifetime.jpg

Ha valakik a jó időben és a jó helyen találkoznak, onnantól kezdve az összes lehetséges partner-jelöltnek rossz lesz az időzítése.

Mert amikor jön az a bizonyos valaki, akkor mindkét félnek készen kell rá állnia, be kell tudniuk fogadni teljes mértékben a másikat. Különben valahol az úton előbb vagy utóbb, ez ki fog bukni, és ezen sokszor könnyedén elcsúszhat egy párkapcsolat.

Én úgy hiszem, hogy a nagy, vagy nevezzük igaz szerelemnek, a legelején mindent elsöprőnek és egyértelműnek kell lennie. Az első pár évben igenis kell az a gyönyörű, rózsaszín ködös, önfeledt boldogság, amihez vissza-vissza  tudunk térni az elkövetkezendő hosszú években. Ez adja meg a szikla szilárd alapját egy kapcsolatnak. Mert bizony mindig lesznek nehéz dolgok egy kapcsolatban. Kompromisszumok, egyet nem értések, érdekütközések, sok nehéz, fajsúlyos kérdés. Viszont, ha ott van az a giccses, mézes-mázos szerelem a szívedben, akkor egy részed mindig tud majd emlékezni a boldog időkre. És ez nagyon fontos akkor, mikor arra sem tudsz emlékezni, hogy miért is szereted a másikat.

Mégis minden kapcsolat különböző, és ez a rózsaszín ködös szakasz is egyénenként változik. Ezért roppant fontos, hogy tisztába legyünk az elvárásainkkal, hogy minket mi tesz boldoggá, mit tudunk beleadni és mit szeretnénk visszakapni egy kapcsolatból. Jól hangzik a romantikus lányregényekben lefestett tökéletes mértékben rosszfiús, mégis gáláns gesztusokkal bombázó alfahím. De nem reális. El tudom képzelni, hogy van ilyen, sőt azt is, hogy valakinek tényleg ez kell, viszont ez nem jelenti azt, hogy mindenki így képzeli el a nagy őt. Egy kapcsolatnak nem a külvilágnak kell megfelelni. Ha valaki szereti a nagy veszekedéseket és az utána következő óriási kibékülést, akkor valószínűleg sosem tudna boldog lenni egy nyugodtabb párkapcsolatban. És vica-versa.

Persze nem csak a tökéletes kezdet az egyetlen, ami kell egy érett, felnőtt kapcsolathoz szükséges.  

Leginkább a sütéshez tudnám hasonlítani ezt az egészet. Kezdjük ott, hogy megkívánsz valamit, ezért neki állsz elkészíteni. Papírra van vetve egy tökéletes recept előtted, tízből kilencszer mégsem tudod pontosan ugyanúgy elkészíteni a süteményt. Mert sokszor van úgy, hogy az ember keze megcsúszik a liszttel, ezért a többi hozzávalóval kell korrigálnia, óvatosan figyelve a kezei alatt készülő süteményt. Kísérletezni vele, mikor tudja elérni a tökéletes állagot. Minden lépésnek megvan a maga helye és ideje, különben a sütemény egyszerűen nem fog működni. Időt, energiát kell belefektetni, de mivel tudjuk, milyen isteni finom tud lenni az az édesség, belerakjuk a kemény munkát, és gondosan elkészítjük.

Néha mégis minden erőfeszítés ellenére is félre megy a sütemény, és nem tudjuk az okát. Lehet, hogy valamit rosszkor adtunk hozzá? Túl durván vertük fel a tojást? Nem figyeltünk eléggé?

Bonyolult és nehéz két léleknek éveken keresztül egymásra rezonálnia. Főleg azért, mert egy ember annyiféle stádiumon megy keresztül az idők során, és sokszor bomlik meg a szimbiózis. Ahogy a GPS mondaná, gyakran kell újratervezni. Ráadásul a változás nagyon ritkán történik egyszerre két embernél, és még ritkábban tudatosan. Ezért néha úgy érződhet, hogy csak úgy a semmiből, villámcsapásként beütött a krakk. Miközben ez egy hosszú lefolyású eseményláncolat utolsó szeme általában. Ilyenkor kell vigyázni, emlékezni arra, hogy miért vagyunk a párunkkal és visszatalálni hozzá.

Sajnos, csak azért mert egyszer jó volt az időzítés, nem biztos hogy onnantól kezdve mindig jó lesz.

Egy párkapcsolatban általában a fontos kérdésekre együtt kellene megérni, mégis gyakran az egyik fél előbb kezdi el érezni a késztetést a következő szint iránt, mint a másik. Nagyon ritkán történik ez egyszerre. Ilyenkor kell türelmesnek és gyengédnek lenni, vigyázni arra, amink van. Erőltetni valamit értelmetlen, mert miközben eléred a célod és megkapod, amit akarsz, apró, láthatatlan karcolásokat hagysz a kapcsolaton, amik később elkezdhetnek szétnyílni, és tátongó sebekké változhatnak.

Ha pedig minden jó, akkor onnantól kezdve pedig a szerelem egy döntés. Egy elhatározás, hogy emellett az ember mellett fogunk kitartani, akkor is ha jó, ha rossz, de még akkor is, ha unalmas. Ennek a döntésnek leginkább az évek múltával van súlya, mikor a szerelem már fakul, viszont ha mélyen tisztelsz és becsülsz valakit, akkor nem nagy áldozat hűnek maradni. Nem nehéz a kettőtökből kialakított kis csapat érdekeit előtérbe helyezni és vigyázni erre a harmóniára.

Írjátok meg szerintetek milyen az igazi, nagy szerelem! :)

És persze, nyugodtan böngésszetek még a blogomon, ha van kedvetek & osszátok meg velem a véleményeteket!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Az Életkezdési Válságot megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON !

Kövess be INSTÁN is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reginaszentgroti.blog.hu/api/trackback/id/tr9615620352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása