Neked senki nem mondta, hogy az élet ilyen kacifántos lesz a húszas éveidben? Akkor majd én...

Életkezdési Válság

Életkezdési Válság

3 dolog, ami kissé zavar a mai világban

2020. július 10. - reginaszentgroti

Bár a témafelvetés kissé negatívnak érződhet, igazából csak a múltkori cikkem után, amit itt olvashattok, úgy gondoltam úgy fair, ha az érem mási oldaláról is összegyűjtöm a gondolataimat. Mert természetesen, mint mindennek így a mai világnak is van pozitív, illetve negatív oldala, az egész a szemlélő szemszögén múlik.

Szóval a mai cikkben összeszedtem nektek azt a három dolgot, amit én rossznak találok manapság.

1_0nkzyuzmf0l5locafg9gcq.jpeg

Kép forrása: google.com

Sokkal nagyobb szerephez jutnak, az arra nem érdemes emberek

Az influenszerek, vagy más néven tartalomgyártók - mert ugye ők, valamilyen különös oknál fogva sosem szeretik magukat influenszereknek nevezni, pedig szó szerint ez a munkájuk, hogy embereket befolyásoljanak - elterjedésével rengeteg ember került olyan hatalmi pozícióba, ahol már van súlya annak, ha valamit mondd. Na, most véleménye mindenkinek lehet és legyen is, mégis úgy gondolom, hogy főleg az olyan tartalomgyártóknak, akiknek nem a szellemi termék előállítása a fő profilja, lehet, hogy nem kellene minden kérdésben állást foglalnia. Nem azért, mert feltétlenül buták, vagy képzetlenek lennének, hanem általában véve úgy gondolom, hogy nincs meg a szakmai hátterük, nem végeznek annyi kutatómunkát, mint akinek ez a teljes állása.

Márpedig ha már van pár ezer követőd, valamennyire felelős vagy azért, hogy miket közvetítesz a csatornáidon. A felnőtt embereknek általában már van kiforrott véleményük, utánajárnak dolgoknak, viszont annak a rengeteg fiatalnak, akik fellelhetőek a közösségi média platformokon, általában nincs. Ők még rettenetesen könnyen befolyásolhatóak és lehet, hogy te az adott pillanat hevében úgy gondolod, hogy muszáj valamiről beszélned, de a túlnyomó része az embereknek bele sem gondol abba, hogy mennyi emberhez juthat el ez igazából.

Hogy egy konkrét példát mondjak, nyilván mindenki hallott a máltai lányokról, nem is szeretném részletezni. Ez most nem ellenük szól és nem is arról, amiben hisznek, vagy nem hisznek (mert ugye igazából csak egy "teszt volt az egész"). Ők, két huszonévesként, lehordták az összes egyetemistát és helyette a dolgozz és keresd meg az álmaid filozófiát promótálják. Egyik életúttal sincsen probléma, de kijelenteni, hogy ők ilyen fiatalon elértek "ekkora sikereket" sok fiatalt teljesen összezavarhat. Mert bár arról beszéltek, hogy az egyetemisták a szüleik pénzét csapolják, ők sem véletlen kerültek Máltára, nem kis hátszéllel.

Szóval az egésszel egy a probléma, hogy azt gondolod, hogy csak a te véleményed, szavad szól a világ ellen, és akinek nem tetszik, az hagyja ott a csatornádat. Ami szép és jó, de nem csak ez a két kategória létezik. Hanem vannak köztük a nagyon bizonytalan, a jövőjüket épp tervezgető emberek, akiket könnyen be lehet húzni a csőbe azzal az egy mondattal, hogy ha nagyon akarod sikerülni fog, ha pedig elbuksz, akkor nem is akartad igazán/nem ez volt a te utad. Szép és jó, hogy nekik sikerült és, hogy ezt a rengeteg sikert mind egyes egyedül maguknak titulálják, de ha valaki tényleg segíteni akar az embereken valamivel, amiben nagyon hisz, akkor ennek a párbeszédnek nem így kellene lezajlania.

A youtube/instagram sztároknak rá kellene döbbenniük, hogy ők mennyire kiváltságosok és szerencsések egyébként, de hogy ez nem mindenkinek sikerülhet. Mert van, akinek egyetemre kell mennie, sőt van, aki helyzetéből adódóan sosem álmodhat ekkorákat...

Nem lehet mindenki különleges

Ez a pont kapcsolódik kissé az előzőhöz, való igaz, hogy valószínűleg mindenkiből csak egy van, viszont különleges nem lehet mindenki. Mert ha mindenki különleges volna, akkor az lenne az átlagos és így az átlagos lenne a különleges.

Nem egy iparág épít az egónkra és hangoztatják, hogy keresd meg ami igazán érdekel, keress a hobbydból pénzt, próbálják eladni azt az életérzést, hogy márpedig te ezt, csak úgy megérdemled. Ha ezekre a marketing kampányokra rápakoljuk azt a több millió közösségi médiasztárt, akik jókor voltak jó helyen, de különösebben semmit nem raktak le az asztalra, meg is kapjuk eredményként a bárkinek lehet ilyen élete illúziót.

Pedig ez nem így van. Ha ez tényleg így működne és mindenkinek jutna egy csepp a szerencséből, így azzal foglalkozhatna, amitől hevesebben dobban a szíve, valószínűleg megállna a világ működése. Tudom, hogy jól hangzik, én is nagyon szívesen keresnék az utazással pénzt főállásban, de meg kell nyugtatnom mindenkit, hogy dolgozni és mellette az álmaidat élni sem egy rossz alternatíva.

Igenis kellenek adminisztrátorok, ügyfélszolgálatosok, gyorsétteremben dolgozók, baristák, pincérek és hasonló foglalkozású emberek ahhoz, hogy ez a gépezet, amit életnek nevezünk olajozottan működjön.

Túl nagy a válaszék

Ez nem feltétlen egy rossz dolog, mégis úgy érzem, az én életemben ez sokszor okoz frusztrációt, ráadásul a mennyiség a minőség rovására megy az élet megannyi területén.

Észrevettétek, hogy ma már nem születnek klasszikusok? Hogy sokkal kevesebb minőségi vígjáték van? Ma egy nap ezer film jelenik meg, a streaming szolgáltatók belépése a piacra megsokszorozta a gyártandó produkciókat. Gondolom ez alkotói szempontból pozitív, hiszen már nem csak egy pár stúdión múlik, hogy a művedet elkaszálják-e, viszont nézői szemmel nézve néha úgy érzem, elárasztanak engem a sorozatok, filmek. Mert mindig van mit nézni és tényleg rengeteg érdekes, jó alkotás születik, viszont pont abból adódóan, hogy mindig lesz egy újabb/ érdekesebb, kevés film marad igazán velem hosszútávon. Például én a mostani vígjátékokat kevésbé találom jónak, mint mondjuk a 2000-es évek elején megjelent produkciókat. Nem tudom, miért, hogy van-e köze a nosztalgiának ehhez, vagy egyszerűen tényleg kicsit "limonádésabb" filmek születnek manapság, mindenesetre nagyon sokszor kapom azon magam, hogy inkább újra nézek egy régebbi filmet, mint egy újjal próbálkozzak.

Aztán hogy egy élesen elkülönülő példát is hozzak: szépségápolás. Egy ideje azon vagyok, hogy kitanuljam a szérumok, vitaminok, krémek világát és ezért rengeteget olvasok, nézek videókat a témában. Viszont annyi termék van, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni és sokszor rettentő sok idő, míg az ember elvégzi a kutatómunkát, míg végre dönteni tud. És nagyon könnyű belekerülni egy spirálba, mikor valami tényleg érdekel, de egyszerűen nincs elég idő arra, hogy mindent elolvass, kitanulmányozz a témába. Szerintem ez fogyasztói szempontból nehéz tud lenni, mert az ember általában törekszik arra, hogy jól gazdálkodjon a pénzével, de ennyi termék közül képtelenség mindig a megfelelőt választani.

Nektek van olyan dolog, ami idegesít a mai világban? 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Az Életkezdési Válságot megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON !

Kövess be INSTÁN is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reginaszentgroti.blog.hu/api/trackback/id/tr9015668556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása