Neked senki nem mondta, hogy az élet ilyen kacifántos lesz a húszas éveidben? Akkor majd én...

Életkezdési Válság

Életkezdési Válság

Az esküvő és az űr, amit maga után hagy

2021. június 07. - reginaszentgroti

A nagy, fehér esküvő rengeteg ember (direkt nem írom le, már csak azért sem, hogy lány) álma. Az összes családtag, barát előtt kimondani az IGEN-t, csodálatos érzés és ha 

Persze, ez az egész egy pillanatnak tűnik mindenkinek az adott napon, mégis rengeteg készülődés előzi meg, hogy aztán bosszantóan gyorsan elteljen! Mert bár nem egy ember figyelmeztetett, hogy egy szempillantás lesz az egész és fel sem fogok tudni ocsúdni a ceremónia utáni mámoros boldogságból, már vágni is kell a tortát és ennyi volt az egész este. Természetesen nem hittem nekik, úgy voltam vele, hogy majd azt én tudom.

 

Végül valóban így lett és szürreálisan sok dolog történt annyi idő alatt, ami egy órának tűnt a mi szemszögünkből nézve.

 

Aztán másnap még mámoros boldogságban úsztunk és elevenítettük fel a még mindig rettenetesen friss emlékeket és nem hittük el, hogy minden ilyen baromi jól sült el. A visszaemlékezés közé már becsúszott egy-egy gondolatnyi szomorúság, hogy vége van és ami végül valóban életünk egyik legszebb napjának bizonyult, tovaillant örökre.

Na, de miért is érezzük így magunkat?

Elsősorban szerintem azért, mert nagyon sok feszültség távozik az emberből. Bár én valószínűleg a világ egyik legesleg nyugodtabb menyasszonya voltam, még így is volt pár dolog ami miatt aggódtam, hogy balul sülne el. Így másnap, mikor ez már mind csak a történelem egy részlete volt, boldogan ért a reveláció, hogy minden nagyon flottul alakult és majdnem az összes vendégünk jól érezte magát. Az aggodalom távoztával így már bennem is csak a pozitív érzések maradtak és a boldogság és hát őszintén, ki ne akarna átélni újra, meg újra egy tökéletes éjszakát?!

A második és egyben fő indok szorosan kapcsolódik az elsőhöz, az emlékek megszépülnek. Ez egy természetes emberi tulajdonság, hogy imádunk vágyakozni, majd visszaemlékezni. Ebben a két fázisban pedig általában csak a jó dolgoknak van hely, a rosszakról vagy nem beszélünk vagy inkább el is feledjük őket. Nem emlékszünk arra, hogy mennyi időt fektettünk bele a szervezésben, hogy minden apró részletet át kellett,hogy gondoljunk és mennyi idegeskedéssel járt ez az egész ( bár mondom, ez nálam egyáltalán nem jelentkezett). 

Általában azért egy elég intenzív folyamat előzi meg a lagzikat, ami az előtte való évünk, vagy esetleg éveink sok-sok óráját ( khm..természetesen szigorúan csak a munka utáni vagy előtti órákat) emészti fel. Észrevétlenül is ott van velünk és amikor az ember így rápörög valamire, akkor ebből a spirálból nagyon nehéz kijönni. A modern menyasszonyok sok-sok időt töltenek azzal, hogy pinterest boardokat hozzanak létre, az összes menyasszonyi csoportba belépve döntsenek, olyan fajsúlyos kérdésekről, mint hogy bordó vagy púder színű legyen a szalvéta? Viccet félretéve, valóban szerintem a legtöbbünk már csak azért jár fel ilyenkor a netre, hogy ötleteket gyűjtsön, beszámolókat olvasson, inspirálódjon.

Az esküvőnk után azon kaptam magam, hogy elkezdtem böngészni, csak hogy rádöbbentem ezek a tartalmak számomra már nem relevánsak és így, hogy már túl voltam az eseményen, annyira nem is izgattak.

Bármilyen veszélytelennek tűnik szerintem simán felér egy függőséggel az egész folyamat és így magamból kiindulva, el sem tudom képzelni, hogy egy olyan igazi menyaszörny például, hogy éli ezt meg.

Az esküvő egy csodálatos este, pont mint a nyaralások, annyira szürreális, a szürke hétköznapokból való menekvés, hogy rettentően nehéz utána visszaállni. A mi nagy napunk utáni hétfőn is rettenetesen furcsa volt és elkeserítő érzés újra dolgozni, mondtam is a férjemnek, hogy valószínűleg ezért állnak rá egyből sokana  baba projektre, hogy újra tudjanak valamit várni.

Mert akármennyire is furcsa mikor vége van, akkor úgy vagy vele, hogy ez pipa, de mivel az egész esküvőnek, mint eseménynek akkora feneket kerítenek sokan, meg úgy a presztízse is az életben egy óriási mérföldkőnek számít,  egy pillanatra meg kell állni és értékelni, hogy megtörtént. Egy picit lehet szomorkodni, hogy vége van, mérsékelten irigyellni azokat, akik még előtte állnak, de boldogan kell nyugtázni, hogy jól sikerült.

Mindenesetre, az esküvő utáni baby bluessal együtt is imádtam a nagy napunk minden percét és a világért nem cserélném el semmire azt a napot!

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Az Életkezdési Válságot megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Kövess be INSTÁN is!

A bejegyzés trackback címe:

https://reginaszentgroti.blog.hu/api/trackback/id/tr9316584632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

body_andras 2021.06.08. 13:58:35

Több hónapos készülődés, rengeteg hisztéria, aztán egy éjszaka alatt bumm vége. Még tetézi is ha a kedves feleség az egészet személyi kultusza ünnepeként kezeli és a férj kívánságaiból kicsit sem teljesül semmi. Még egy nászéjszaka sem! Hajnalig ropni kell az utolsó részeg rokonnal is (akiket a büdös életben nem látunk), aztán "fáradt vagyok".
Nyilván mindenkiben más rossz élmény marad meg, de egy dolog közös: túl sok gazdasági érdekű trend van a házasodó fiatalok fejébe égetve, és képtelenség egyszerre mindenkit boldoggá tenni vele. Ha két ember nem tudja ezt úgy megrendezni, hogy KETTEJÜKRŐL szóljon ez a nap (nem csak egyikükről vagy a násznéptől), akkor egy rövid ám rossz házasságnak nézünk elébe.
A posztban felvetett problémára a válasz egyszerűen hangzik de rohadt nehéz: az egész közös életre, minden napra így kell készülni. Tipp: a babaprojekt nem olyan dolog, amire sokat készülsz aztán véget ér. Ha megszületett, akkor kezdődik az igazi élet!

Almandin 2021.06.08. 15:58:23

@body_andras: Nem kötelező nagy, hagyományos lagzit csapni. Jómagam nem házasodtam, de nem akartam volna a giccsesküvő és a falusi lagzi szerencsétlen keverékét. Sőt, olyan szerencsém van, hogy nem is kellett soha vendégként részt vennem ilyenen. Egyszer hívtak egy rokon esküvőjére, de szerencsére épp közbejött valami.
Talán azért nem megy ki még egy ideig a divatból ez a borzadály, mert nagy üzlet. Egy ilyen lagzi több milliós tétel, de minimum pár százezer és sokan élnek az esküvőbizniszből. Másrészt sok kivagyi ember azt érzi, ha nem elég nagy a lagzi, akkor csórónak fognak tűnni az ismerőseik szemében és az az ilyenek számára mindennél szörnyűbb.

Almandin 2021.06.08. 16:08:06

bank360.hu/blog/eskuvo-koltsegek-2019
Jó kérdés, hogy érdemes ennyit rááldozni? Kinek van ma erre pénze? Utána ráadásul a gyerekvállalás is kisebb vagyonba kerülhet, ha pl. meddőségi kezelésre kell járni.
Arról nem is beszélve, hogy sok esetben pár éven belül jön a válás, ami szintén nagyon drága lehet a mai világban.
Senkit nem akarok a házasodásról lebeszélni, de az ilyen drága lagzi megéri? Szerintem még akkor se, ha beválik a házasság.
süti beállítások módosítása