Neked senki nem mondta, hogy az élet ilyen kacifántos lesz a húszas éveidben? Akkor majd én...

Életkezdési Válság

Mit tudnak nyújtani Anglia tengerpartjai?

2020. július 01. - reginaszentgroti

A mediterrán tengerpartok a legtöbbünket megigéznek és varázserejükkel örökre fogva tartanak. Mielőtt ellátogattam volna az angol térségen található tengerparti részekre, viszonylag negatív véleménnyel voltam róluk, mondván: úgysem tudja ugyanazt nyújtani, mint a pálmafás, meleg éghajlatú társai!

Tény és való, hogy a két világ teljesen más, mondhatni nem ugyanazzal a céllal kell érkezni egyik-másik helyre. Anglia, a rengeteg zölddel és nemzeti parkkal inkább azok számára lehet vonzó célpont, akik nem csak a parton szeretnek ejtőzni, hanem a túrázás is közel áll a szívükhöz. Míg egy mediterrán tengerparton napokat, sőt talán egy egész hetet is el lehet tölteni – ha valaki olyan habitussal rendelkezik -, addig itt a „ tengerpartozás” inkább csak egy napos program egy turista szemüvegén keresztül nézve. Ugyanis az év túlnyomó részében, ha nem kimondottan kedveljük a jéghideg tengervizet, itt nem nagyon lehet fürdőzni. Úszni, szörfölni, vízi sportokat űzni szerintem kiváló ez az éghajlat is, de azt már nehezen tudnám elképzelni, hogy órákig áztassam magam a tengerben.

Általában a tengerpartok környékén találhatóak csodás nemzeti parkok, amik rengeteg túraútvonallal kecsegtetnek. Szóval, ha le tudtuk a tenger csodálását és esetleg hosszabban tervezzük a maradást az adott városban, akkor ez egy jó program lehet.

Az biztos, hogy a legtöbb helyen hasonló élményben lehet részünk, egy-egy partszakasz csak minimálisan különbözik a másiktól. Sziklásabb, dombokkal körülölelt öblökre, különböző volumenű vidámparkokra, fish and chipsre és vízi sportokra számíthatunk nagyjából mindenhol.

Mégis, a rövidke látogatásaim során, a legnagyobb meglepetésemre, engem ugyanúgy elcsábítottak az itteni partszakaszok is! Teljesen más az atmoszféra és tényleg nem ugyanazt a feelinget kapjuk, mint mondjuk Görögországban, de az angliai részek is meg tudják babonázni az embert. Íme, hát három tengerparti rész, ahol már jártam és nekem tetszett. A legjobbtól a legrosszabbig!

1. Scarborough 

 

 

 

Az élmény még friss, mivel alig pár napja barangoltam errefelé, de azt kell, hogy mondjam ez a hely nagyon megragadott! Anglia északi partján található ez a kis üdülőváros. Különlegessége, hogy úgymond két partszakasszal rendelkezik, amit egy domb választ szét, tetején a Scarborough-i várral. Sajnos a várba nem tudtunk bemenni a vírus miatt és a legtöbb látványosság szintén zárva volt, de így is akadt bőven a szemnek kellemes látvány. Nekünk csak az egyik partszakaszt sikerült bejárni, nagyjából négy óra alatt.

Ezen a részen egézen érdekesen váltakoznak a dombos, kifejezetten zölden borított részek, a vörös sziklás hegyormok és a gyönyörű, a kék több árnyalatában játszó tenger.

Olyan érzés volt, mintha nem is Angliában lennék, hanem Skóciát és Görögországot összekeverték volna egy apró várossá és így kaptuk meg Scarborought. Ami igazán különleges volt itt, hogy a tenger túlon tényleg nem láttunk el sehová, olyan érzés keltett bennem, mintha a Föld egyik legszélső pontján álltam volna és nem létezne a túlpart.

 

 

 

2. Hunstaton-i sziklás part, Norfolk megyében

103462197_891883647978685_163501979238482686_n.jpg

Norfolk megyében több partszakasz is található, én a Hunstatonban található sziklás részre látogattam el, egy igen csak borongós, szeles napon.

Bár ez Angliában nem meglepő, hogy fúj a szél és az eső lába is lóg, nem feltétlen ez a legideálisabb egy nem angol ember számára a tengerpart felfedezésére. Mégis, ahogy már nagyon sokszor rácsodálkoztam ebben az országban, valahogy itt az embereket az időjárás hidegen hagyja, na persze azért beszélnek róla, de ha program van és menni kell, akkor egy kis eső nem fogja kedvüket szegni.

Szerencsére mi sem rettentünk el a felettünk lebegő viharfelhőktől és nagy mázlinkra az erős széllökéseken kívül, nem is volt baj. Ehhez a partszakaszhoz viszont teljesen ideális volt ez az időjárás. Mint ahogy a legtöbb parton, itt is volt egy viszonylag apróbb homokos rész és volt egy egészen nagy sziklás szakasz, ami egy olyan fél órás-órás túrával kényelmesen átszelhető.

Ha idelátogat az ember, akkor a hamísítatlan angol tengerparti élményt kaphatja: nagykavicsos part, szörf, jet ski, vitorlázás, vidámpark és fish and chips. Sok a lehetőség és amennyiben minden nyitva van, egy kellemes napot el lehet itt tölteni.

 

3. Skegness

Forrás: google.com

Szegény Skegness, sokan csúfolják, és még többen utálják, pedig a maga nemében szerintem egy roppant szórakoztató város! Akik gúnyolódnak, sokszor azt a rosszmájú pletykát terjesztik, hogy csak a segélyen élő angolok járnak ide nyaralni, ugyanis ők nem tehetik meg, hogy elmenjenek külföldre. Másoknak az nem tetszik, hogy zsúfoltságig tömve van, akárhányszor 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.Skegness már egy kicsit jobb véleménnyel van saját magáról, legalábbis abból, hogy SkegVegasként referál önmagára, ez szűrődik le számomra. És a név beszédes, Skegness valóban a szórakoztatásra és a turisták italfogyasztására építi a hírnevét.

Nos, bár való igaz, hogy rengeteg kaszinó, játékgép és egyéb más szórakozási lehetőség áll rendelkezésünkre a városban, azért Las Vegastól roppant távol áll. De ha nincs viszonyítási alapja az embernek, talán nagyvonalúan megadhatjuk neki ezt az elégtételt, hiszen angol mércében valóban tudja azt kínálni, mint a nagytesó: mértéktelen alkoholt, játékgépeket és szórakozási lehetőségeket a vidámparkosított részen.

Nem mondanám, hogy hosszabb távon elszórakoznék itt, viszont egy-egy napos programnak tökéletes hely, főleg, ha az idő is kegyes hozzánk. A part túlnyomó részt homokos, bár azért apró kavicsok vannak, minél közelebb sétálunk a tengerhez

Számotokra szóba jöhet egy mediterrán hétvége helyett valaha is egy angol, több napos kiruccanás?

A bejegyzés trackback címe:

https://reginaszentgroti.blog.hu/api/trackback/id/tr6415972806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.